Meer over BROCANTE
Brocante is een term waarvan iedereen wel eens gehoord heeft. Iedereen heeft dan ook zo zijn eigen beeld bij het begrip Brocante. Het is van origine een Nederlands woord dat is ontleent aan het Frans, waarin het de betekenis heeft van rommelmarkt, rariteiten of tweedehands. Letterlijk vertaald betekend het zelfs vlooienmarkt. Ook heeft Brocante verwantschap met het Engelse woord Broker, hetgeen staat voor ‘lommerdhouder, pandjesbaas, of verkoper van tweedehands waren’. Het in Nederland gebruikte woord Brocante staat vaak voor oude voorwerpen die niet waardevol of oud genoeg zijn om voor echt antiek te kunnen doorgaan.
Om als antiek te worden gezien, moet een voorwerp minimaal 100 jaar oud zijn. Bij Brocante spreekt men dan ook wel over semi-antieke spullen. Brocante spullen hoeven er niet perfect uit te zien. Het doorleefde uiterlijk geeft brocante juist karakter en uitstraling.
Een van de onderdelen die je bij Brocante regelmatig terugziet is het zogenaamde Emaille. Dit is een beschermlaag van gesmolten glas aangebracht op voorwerpen van metaal of aardewerk om deze te beschermen, te isoleren of om deze te versieren. Het woord emaille is via het Oudfranse esmailler afgeleid van het Germaanse woord smeltan dat vervloeien of smelten betekent. Een emaillelaag heeft verschillende bruikbare eigenschappen: email is zeer glad (hygiënisch), het is erg hard, onbrandbaar en duurzaam. Metaal wordt door de emaillelaag tegen corrosie beschermd. Door toevoeging van gekleurde oxiden wordt de emaillelaag ook decoratief.
Metalen die kunnen worden geëmailleerd zijn koper, aluminium, roestvrij en gewoon staal, gietijzer, goud en zilver. Omdat een emaillelaag minder buigzaam is dan het metaal waarop het is aangebracht, kan het bij onvoorzichtige behandeling barsten en kunnen er zelfs stukken afspringen. Vanouds worden metalen buitenkanten van huishoudelijke gebruiksvoorwerpen geëmailleerd. Hier wordt overwegend wit email gebruikt. Bij het petroleumstel en bij pannen werden ook andere kleuren toegepast, zoals reseda groen, donkergroen, petrolblauw, zwart, rood, oranje gevlamd, mintgroen, creme en grijsgewolkt. Een aantal van deze uitvoeringen is tegenwoordig verouderd, maar juist daarom uitermate populair in bepaalde keukens en interieurs.
Voorbeelden van emaille keukenartikelen zijn: zand-zeep-sodastel, melkkoker, koffie- en theepotten, pannen, voorraadbussen, broodtrommels, lepelrek, nestschalen, vergiet, petroleumstel, zeepbakje, maatbeker, blaker, lampetkan, fluitketel, emmers en nog veel meer. Ook worden metalen buitenreclame en bewegwijzeringsborden vaak geëmailleerd. Dit vanwege de hoge kras- en roestbestendigheid van email en omdat het tot 50 jaar kleurvast kan zijn. In de webwinkel van Retro & Design vind je met grote regelmaat diverse vintage emaille artikelen.