Meer over AARDEWERK

Aardewerk is een verzamelnaam voor keramiek dat uit klei gebakken wordt bij temperaturen tot ongeveer 1100 graden Celsius. Hieronder vallen producten zoals vaatwerk, potten, schalen, drinkbekers, kruiken en tegels.

Aardewerk is zachter en minder duurzaam dan steengoed en porselein. Vanwege de poreusheid moet aardewerk vrijwel altijd geglazuurd worden. Voor dit glazuur, een glassoort, gebruikt men lood- of tinglazuur. Dit smelt bij niet te hoge temperaturen en vloeit over het oppervlak van het product. Glazuur kan transparant of dekkend van kleur zijn en wordt gebruikt om aardewerk van diverse kleuren te voorzien. Keramiek wordt pas steengoed genoemd als het bij een temperatuur van meer dan 1200 graden Celsius gebakken is. Goede klei voor deze producten is kaolien (China clay), een fijn witbakkende kleisoort.



Er zijn verschillende vormen van aardewerk, zoals potten, kruiken, kannen, bekers, schalen, kommen, schotels en vazen. Een bekend en steeds populairder wordend product van aardewerk zijn de zogenaamde West-Germany of Fat Lava vazen, die zoals de naam al zegt in Duitsland zijn gemaakt.

De jaren ’50, ’60 en ’70 waren een bloeitijd voor keramiekfabrieken in het toenmalige West-Duitsland. Er konden grote series keramiek worden vervaardigd, en ontwerpers kregen alle ruimte om te experimenteren met verschillende glazuren, patronen en vormen. Vooral producent Scheurich zette de toon met kleurrijke en bijzondere ontwerpen in allerlei maten, die nu bekend staan als West-Germany vazen.



Wat enkele tientallen jaren geleden nog 'lelijke vazen' werden genoemd, zijn inmiddels heuse verzamelobjecten geworden. Dit laat zien dat lelijkheid een subjectief begrip is dat erg aan tijd is gebonden. Deze vazen werden gemaakt door vloeibare klei in een mal te gieten en dit te laten drogen tot het hard was. Na het drogen werd het glazuur aangebracht, waarna de vazen de oven ingingen. Tijdens dit proces werd het glazuur geactiveerd en ontstonden er prachtige kleurschakeringen, druppels en schuimende klodders. Hierdoor en omdat de vazen met de hand gedecoreerd werden, kreeg elke vaas een uniek uiterlijk. De term 'fat lava' is ontstaan vanwege de gelijkenis met vulkanische lava en het dik aanbrengen van het glazuur.

 

Op de onderkant van de vazen is het vormnummer te lezen, opgelegd of ingegraveerd. Het eerste getal geeft de vorm van het model aan en het tweede getal is de hoogte in cm. Ook kan men nog de tekst 'W-Germany' en soms een logo aflezen. Op de vaas werd een sticker geplakt met de naam van de fabriek. Deze stickers zijn ook een belangrijk hulpmiddel bij de identificatie.

De West-Duitse keramiekfabrieken brachten op de onderkant van de vazen het merk "Made in West Germany," "West Germany" of gewoon "W.Germany" aan. Dit bleef zo tot 1990, toen de DDR ophield te bestaan en Duitsland weer één land werd. Bij Retro & Design vind je regelmatig West-Germany vazen.

 

© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel