VERKOCHT
De originele Twentsche Beschuitbus met een voorstelling van een oud-Hollandse bakkerij, voor BOLLETJE
Artikelnummer: BT-4104-22VERKOCHT
De originele Twentsche Beschuitbus met een voorstelling van een oud-Hollandse bakkerij, voor BOLLETJE
- Vervaardiger: Bolletje BV
- Vervaardigingsdatum: 1980 - 1999
Beschrijving
Ronde cilindrische beschuitbus uitgevoerd met een los draaibaar oversluitdeksel. Rolrand aan deksel en blik. Vervaardigd met een zogenoemde gefelste langsnaad in doos en bodem. De decoratie van deze beschuitbus bestaat uit een goudkleurige binnenzijde. De buitenzijde heeft een witte ondergrond met een voorstelling van oud-hollandse delfts-blauwe tegeltjes, waarop een oude bakkerij met bakker en kroon, en tegeltjes met vazen.
Blauw Bolletje logo in vierkantjes met de bekende Bolletjesbakker. Tekst op de bus: "Twentsche Beschuit". Bovenaan de bus de tekst: deksel op de bus drukken en dan draaien.
Dit bolletje beschuitblik werd geproduceerd vanaf 1980 tot 1999.
Extra groot, extra lekker.
Twentsche beschuit is een beschuit zoals de bakkers die vroeger bakten. Extra groot, extra lekker. Heerlijk bros, prachtig goudgeel. Extra rijk en vol van smaak dankzij de hoogwaardige grondstoffen die erin zijn verwerkt. Kortom: een ouderwets lekkere beschuit!
Zo'n bijzondere beschuit hoort in een bijzondere bus: de originele Twentsche Beschuitbus. Oók extra groot en extra mooi.
Conditie
Deze Bolletje Twentse beschuitbus verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.
Afmetingen
- Hoogte: 19 cm.
- Diameter: 12 cm.
Bolletje
Gerardus Johannes ter Beek (1843-1933) startte aan het einde van 1867 een bakkerswinkel aan de Grotestraat in Almelo, in een pand dat zijn vader Albertus Antonius (1802-1868), die onder andere broodverkoper was, vlak voor zijn dood voor hem had gekocht. Dit bedrijf zou de start zijn van een familiebedrijf dat vanaf halverwege de 20e eeuw bekend zou worden onder de naam Bolletje.
Gerardus' zoon Albert (1877-1958) zette het bedrijf van zijn vader voort, maar legde zich meer toe op het bakken van beschuit. Reeds in de jaren '20 zette hij deze beschuiten met behulp van zijn bakfiets tot in Deventer af. Zijn vrouw stond in de bakkerswinkel in Almelo. Heden zijn in dit pand de Bolletje Winkel & Koffieschenkerij en het bakkerijmuseum De Meelzolder gevestigd. Het echtpaar kreeg vijf zonen en twee dochters die aanvankelijk allemaal in het familiebedrijf gingen werken. Oudste zoon Gerard ter Beek (1915-2006) werd verantwoordelijk voor de bakkerij. Na de Tweede Wereldoorlog werd besloten de beschuitproductie groot aan te pakken.
In 1954 startten de vijf broers een industriële bakkerij aan de Turfkade in Almelo. Johannes Antonius (Jan) ter Beek (1916-2006) was de initiatiefnemer tot wijziging van de merknaam "Ter Beek's Beschuit". Broer Gerard bedacht de naam "Bolletje". Bolletje ontwikkelde zich tot 's lands grootste beschuitproducent, mede dankzij een uitgekiend reclamebeleid van Jan ter Beek met medewerking van reclamebureau De Zuil uit Enschede. Het bedrijf werd beroemd vanwege de reclamespreuk: "Ik wil Bolletje!", later uitgeroepen tot de reclameslogan van de twintigste eeuw.
© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.
Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland
Soort object
Bolletje beschuitbus voor Twentsche Beschuit
Onderwerp / Thema
Bolletje - Twente - beschuit - verpakking - bewaarbus
Decoratie
Bakker - bakkerij - delfts-blauw - tegeltjes - beschu
Categorie
Vintage blikken
Kleur
Wit - blauw
Uitgever
Bolletje B.V.
Vervaardiger
Bolletje B.V.
Merk
Bolletje
Materiaal
Blik - metaal - verf
Bijzonderheden
Los oversluitend schroefdeksel - bus voor grote beschuiten
Tijdperk
1980 - 1999
Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage
Hoogte
19,00 cm
Diameter
12,00 cm
Verzendmethode
Pakketpost met track & trace