Vintage Bosscher beschuitbus uit Zuidwolde met afbeelding van Bartje
Artikelnummer: BT-3894-22Vintage Bosscher beschuitbus uit Zuidwolde met afbeelding van Bartje
- Vervaardiger: Bosscher Beschuit Zuidwolde
- Vervaardigingsdatum: Jaren 70
Beschrijving
Cilindrische vintage beschuitbus van Bosscher beschuit Zuidwolde. De bus is uitgevoerd met een los zwart oversluitdeksel. De decoratie op deze bus bestaat uit een achtergrond van een gestileerde landkaart waarop diverse dorpsnamen staan uit de omgeving. Eroverheen staat een getekende afbeelding van het standbeeld van Bartje Bartels afgebeeld.
Op 4 september 1954 werd in de tuin achter het oude gemeentehuis in het centrum van Assen, het beeld van Bartje onthuld. Het beeld werd gemaakt door Suze Boschma-Berkhout. Omdat dit stenen beeld geregeld vandalisme kreeg te verduren, werd door de beeldhouwster in 1981 een nieuwe, bronzen beeld gemaakt. De stenen versie verhuisde naar de hal van het Asser gemeentehuis. Sinds juni 2013 staat het in de Kloostergang van het Drents Archief aan de Brink te Assen. Hier bevinden zich ook de originele manuscripten van het boek.
Aan de onderkant is deze beschuitbus gemerkt met het opschrift: "Bosscher Beschuit Zuidwolde".
Conditie
Deze blikken beschuitbus verkeert in een goede vintage staat met normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.
Afmetingen
- Hoogte: 22,5 cm.
- Diameter: 11,5 cm.
Bartje
Bartje Bartels is de hoofdfiguur uit de boeken van Anne de Vries. Het is een jongetje dat opgroeit in een arm Drents landarbeidersgezin en dat zich allengs steeds minder wil schikken naar zijn lot. Bartjes beroemd geworden uitroep als moeder bruine bonen opschept, en vader oproept tot gebed: "Ik bid niet veur brune bonen" is exemplarisch.
Anne De Vries was onderwijzer in Zeist, toen in 1935 zijn jeugdroman "Bartje" werd uitgegeven door Callenbach in Nijkerk. Het was geen beschrijving van zijn eigen jeugd in Drenthe, maar veel van de gebeurtenissen en omstandigheden heeft hij om zich heen gezien. Hij slaagt erin de onbekommerdheid van de jeugd helder neer te zetten; ondanks de armoe en sores van het arbeidersgezin onderneemt zijn hoofdpersoon gebruikelijke kwajongensstreken. Tot nog diepere armoe vervalt het gezin wanneer vader Bartels, in opstand gekomen tegen zijn boer, zijn werk verliest nadat Bartje en diens broer Arie een streek hebben uitgehaald met boerenzoon Sikko.
Het vervolg op het boek Bartje is Bartje zoekt het geluk.
Bartje werd vertaald in het Duits, Zweeds, Fins, Deens, Noors, Tsjechisch en Hongaars.
TV-serie
In 1972 bewerkte Willy van Hemert de verhalen als een dramaserie voor televisie. Alle rollen werden gespeeld door geboren Drenten en de dialogen in de streektaal gevoerd met ondertitels in Algemeen Nederlands. De serie werd in zeven afleveringen uitgezonden door de NCRV, beginnend op 26 december 1972. In de zomer van 1985 werd de serie herhaald.
© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.
Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland
Soort object
Blikken beschuitbus met afbeelding van "Bartje"
Onderwerp / Thema
Bartje Bartels - Zuidwolde - beschuit - Drente - productverpakking
Decoratie
Het originele standbeeld van Bartje in Assen
Categorie
Vintage blikken
Kleur
Meerkleurig
Uitgever
Bosscher Beschuit
Vervaardiger
Bosscher Beschuit Zuidwolde
Merk
Bosscher Beschuit
Materiaal
Blik - metaal - verf
Bijzonderheden
Los oversluitdeksel - standbeeld Bartje Bartels
Tijdperk
Jaren 70
Kwaliteit
Goede vintage staat
Hoogte
22,50 cm
Diameter
11,50 cm
Inhoud
Geschikt voor het opbergen van een hele rol beschuit
Verzendmethode
Pakketpost met track & trace