VERKOCHT
Crèmekleurige beschuitbus en peperkoekblik met bloemen en craquelé motief voor VERKADE
Artikelnummer: BT-3777-21Crèmekleurige beschuitbus en peperkoekblik met bloemen en craquelé motief voor VERKADE
- Vervaardiger: Verkade Fabrieken n.v. Zaandam Holland
- Vervaardigingsdatum: 1950 - 1990
Beschrijving
Ronde blikken beschuitbus uitgevoerd met een los oversluitdeksel en langwerpig peperkoekblik. Deze set is vervaardigd met een gefelste langsnaad in doos en bodem. De decoratie van deze set bestaat uit een crèmekleurige ondergrond met goudkleurige craquele-lijnen; veelkleurige, los geschilderde bloemenrand en bloemen op het deksel. Tekst aan de onderzijde op beide blikken: Koninklijke Verkade Fabrieken n.v. Zaandam Holland.
De binnenzijde van de blikken is goudkleurig.
Conditie
Deze set blikken verkeert in een originele vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.
Afmetingen
Beschuitbus
- Hoogte: 21.5 cm.
- Diameter: 11.1 cm.
Peperkoekblik
- Lengte: 28 cm.
- Hoogte: 9,5 cm.
- Breedte: 10 cm.
Verkade.
Op 2 mei 1886 opende Ericus Gerhardus Verkade zijn Stoombrood- en Beschuitfabriek 'De Ruyter' in een voormalig patentoliefabriekje aan de Zaan. Hij startte eenvoudig met het maken van brood en beschuit. Het succes dat hij hiermee boekte was zo groot dat hij regelmatig nieuwe producten aan zijn assortiment kon toevoegen.
Verkade was als zoon van een notaris in 1835 in Vlaardingen geboren. Toen zijn vader overleed, verhuisde zijn moeder terug naar haar geboortestreek, de Zaanstreek, en Ericus werd naar een kostschool gestuurd.
De Zaanstreek was in de 17e en 18e eeuw bekend geworden door zijn nijverheid, maar in de 19e eeuw kampte men met een verouderd industrieel apparaat, doordat men zich te veel aan de windmolenindustrie bleef vasthouden. Hulp kwam in de vorm van de Kanalenwet uit 1863, waardoor het Amsterdamse IJ gekanaliseerd werd en het daardoor mogelijk werd om direct toegang te krijgen tot de zee. Hiervan profiteerde de Zaandamse haven. Tevens kwam er een rechtstreekse spoorverbinding met Amsterdam en de rest van het land. In deze tijd begon Verkade een eigen onderneming uit zijn erfenis. Helaas brandde zijn eerste fabriekje, een patentoliefabriek, af in 1875 en is hij daarna gaan handelen in oliehoudende granen. Hij bleef in zijn hart eigenlijk een fabrikant en om het gemis van grootschalige broodproductie op het platteland te benutten, koos hij voor een broodfabriek zonder ook maar de minste bakkerij-ervaring.
Op 2 mei 1886 begon Verkade zijn bakkerij 'De Ruyter' op een terrein van 1342 m² aan de Zaan. In deze bakkerij werd een stoommachine geplaatst om de verschillende machines van drijfkracht te voorzien. De naam 'De Ruyter' was gekozen met een buiging naar het verleden: de eerste molen van Zaandam-west droeg die naam. Brood was niet het enige product dat de fabriek ging leveren; er werd ook beschuit gebakken, omdat men hierbij de warmte van de ovens, na het bakken van brood, nog efficiënt kon gebruiken.
In 1950 kreeg Verkade het predicaat Koninklijk.
© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.
Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland
Soort object
Blikken beschuitbus - peperkoekblik - bewaarblik voor ontbijtkoek
Onderwerp / Thema
Beschuit - bus - doos - trommel - verpakking - Cees Dekker - productverpakking - houder -bloemendecor
Decoratie
Bloemenpatroon - craquelé
Categorie
Vintage blikken
Kleur
Créme - rood - geel - groen - blauw
Uitgever
Koninlijke Verkade fabrieken nv Zaandam-Holland
Vervaardiger
Verkade Fabrieken Zaandam
Merk
Verkade
Materiaal
Blik - metaal - verf
Bijzonderheden
Los oversluitdeksel
Tijdperk
1950 - 1990
Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage
Hoogte
21,00 cm - 9,50 cm
Lengte
28,00 cm
Breedte
10,00 cm
Diameter
10,50 cm
Verzendmethode
Pakketpost met track & trace