VERKOCHT

Artikel 638 van 1362

Vintage Monopoly Junior. Spel uit 1941 / 1942, Nederlandse uitgave

Artikelnummer: SP-3763-21

VERKOCHT


Vintage Monopoly Junior. Spel uit 1941 / 1942, Nederlandse uitgave

  • Versie: Monopoly "Junior"- Nederlandse Uitgave, zwarte doos
  • Uitgever: Smeets Drukkerijen - Weert (niet vermeld)
  • Vervaardigingsdatum: 1941 / 1942

Bij deze versie staat op het deksel in de opdruk met locomotieven-plaatje "JUNIOR" vermeld. Zo ook de strook met rode strepen en de tekst MONOPOLY "JUNIOR". Op het locomotieven-plaatje staat een K-nummer vermeld (K2507. Op de spelregels staat geen K-nummer.

Beschrijving
Nummer K2507 uitgegeven door de Duitse bezetter in de 2e wereldoorlog. K2507 K-nummers werden op last van de Duitser toegewezen aan drukkerij Smeets in Weert. Alleen op deze kleine bordjes is de locomotief van de stations frontaal zichtbaar in alle andere uitvoeringen word hij van de zijkant getoond.

Naast de grote uitvoering van de eerste Nederlandse doos worden er vanaf ca. 1941 door de Smeets Drukkerijen in Weert de eenvoudiger "Junior" spellen gemaakt. Er wordt gebruik gemaakt van het "Waddingtons locomotievenplaatje" dat ook nu weer voorzien is van een ƒ-teken door de O van MONOPOLY. Onder dit "locomotieven-plaatje" staat nog steeds alleen "Auteursrecht v.P.& R.B. N.V.", zonder enige patentnummer.  Het plaatje is op het deksel gedrukt.

Alleen op deze kleine bordjes is de locomotief op de velden van de stations FRONTAAL zichtbaar.  In alle andere uitvoeringen wordt deze van de zijkant getoond. Het bord, de kaartjes en het geld zijn een stuk kleiner uitgevoerd.

De lopers, huisjes en hotels zijn platte stukjes karton. De 6 lopers (niet op houten insteekvoetjes, zoals bij de grote uitvoering) zijn: boot - hoed - strijkijzer - schoen - auto en vingerhoed. Gezien het feit dat zowel de Amerikaanse als Engelse spellen tijdens de 2de Wereldoorlog ook in een vereenvoudigde "war time" versie verschenen, zal deze uiterst eenvoudige uitvoering van de Nederlandse lopers, huizen en hotels daar ook wel mee te maken hebben.

(Er zijn enkele kleine verschillen in uitvoering van de rugzijde van zowel de lopers als de huisjes/hotels: er zijn lopers met een onbeplakte- of houten achterkant, terwijl de huisjes/hotels een onbeplakte-, witte- óf paars/blauwe rug kunnen hebben.). Over AF krijgt u f 200,=. De huur voor een onbebouwde straat in Den Haag (geel) is in alle 3 de straten f 22,=.

De oranje 'Kans'-kaartjes en de gele 'Algemene-Fonds' kaartjes van deze variant zijn genummerd. Dobbelstenen komen in deze uitvoering niet voor en zijn niet origineel bij het spel geleverd. Omdat het gedurende de 2e wereldoorlog niet mogelijk was om voldoende dobbelstenen te verkrijgen en de meeste gezinnen wel over een dobbelsteen beschikten werd dit spel dus zonder dobbelstenen geleverd.

Afmetingen van de:

  • Bankbiljetten: 3,5 x 6 cm
  • Eigendomsbewijzen: 4,5 x 5,7 cm
  • Kans- en Algemeen Fonds kaartjes: 4,3 x 5,5 cm
  • Bord: 35,0 x 35,0 cm

Het spel werd ten tijde van uitgave voor f 1,50 verkocht en was daarmee ook een stuk goedkoper dan de grote uitvoering, die voor f 3,50 werd verkocht. 

Conditie
Dit Junior Monopolyspel verkeert in een goede gebruikte vintage staat. Vooral de doos sporen vertoont sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Afmetingen

  • Hoogte: 2,5 cm.
  • Lengte: 36 cm.
  • Breedte: 23,5 cm.

Monopoly
De ontstaansgeschiedenis van Monopoly is onafscheidbaar verbonden met die van de werkloze ingenieur Charles Darrow uit Germantown, Pennsylvania. Hij deponeerde een patent in 1933 en werd multimiljonair dank zij dit idee. Maar de echte geboortedatum situeert zich eerder naar het einde van 1800, toen eigendomspellen populair werden. Monopoly heeft opvallende gelijkenissen met “The Landlord’s game”, een spel waar Elizabeth Magie 30 jaar eerder een patent voor kreeg. Mevrouw Magie heeft haar spel nooit commercieel uitgebaat. Maar het kende wel een groeiende populariteit door de vele handgemaakte kopieën voor vrienden en kennissen. 

Tegen de tijd dat Charles Darrow het spel “The Landlord’s Game” speelde begin 1930, evolueerde het spel van een eerder eenvoudig concept waar huur moest betaald worden door te landen op eigendom van medespelers tot het spel dat nog steeds vandaag zo’n succes kent door een aantal elementen die er aan toegevoegd werden: namen voor de individuele eigendommen, het idee om groepen eigendommen te verzamelen, het oprichten van huizen en hotels om nog meer huur te innen en de introductie van de kaarten “algemeen fonds” en “kans”.

De belangrijkste invloed die Monopoly zo’n succes bracht had echter niets te maken met de spelregels, maar wel met de geest waarin het gespeeld werd. Monopoly groeide uit tot het spel rond aankoop en competitie. Een heel belangrijke uitlaatklep voor mensen, die tijdens de grote depressie, even wilden ontsnappen aan de harde dagelijkse realiteit.

Magie ontwikkelde haar spel om duidelijk te maken hoe gewetenloze eigenaars torenhoge huur aanrekenden. Zij wou het kapitalistisch systeem duidelijk in zijn hemd zetten. Het is daarom bijzonder ironisch dat Monopoly uitgroeide tot het één van de grootste symbolen van het kapitalisme met spelers die eigendommen proberen te verwerven om steenrijk te worden ten koste van de andere (want die moeten bankroet gaan...). Daarom b.v. heeft Fidel Castro Monopoly verbannen uit Cuba en alle bestaande dozen in beslag genomen. Vandaag is het nog steeds taboe in Cuba, China en Noord Korea.

 

© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Monopoly Junior uit 1942

Onderwerp / Thema
Bordspel - familiespel - gezelschapsspel

Categorie
Vintage spellen

Kleur
Zwarte doos met rode en witte details - meerkleurig

Aantal spelers
Minimum aantal spelers: 2 Maximum aantal spelers: 6

Leeftijd
Vanaf 9 á 12 jaar

Moeilijkheidsgraad
Normaal

Taal van spelregels
Nederlands

Speelduur
Van 45 minuten tot wel 2 uur

Auteur(s)
Charles Darrow

Uitgever
Smeets Drukkerijen in Weert

Materiaal
Karton - papier - hout

Tijdperk
1941 - 1942

Kwaliteit
Goede vintage staat - doos vertoont sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage

Hoogte
2,50 cm

Lengte
36,00 cm

Breedte
23,50 cm

Inhoud
Compleet met Nederlandse spelregels

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

Onze artikelen zijn tweedehands en kunnen (lichte) gebruikssporen vertonen. Deze worden zo goed mogelijk vermeld en indien mogelijk op de foto’s getoond.
© 2015 - 2024 KENKO | RETRO & DESIGN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel