VERKOCHT

Artikel 7 van 14

Set van zes gebaksbordjes als uitbreiding van het bekende Nuroma - Mitterteich Klokkenservies

Artikelnummer: PO-3704-21

Set van zes gebaksbordjes als uitbreiding van het bekende Nuroma - Mitterteich Klokkenservies

  • Vervaardiger: Nutroma - Mitterteich Porzellan
  • Vervaardigingsdatum: Jaren 70

Beschrijving
Deze set van zes kleine schoteltjes of gebaksbordjes is een uitbreiding van het bestaande klokkenservies. De gebaksbordjes dragen dezelfde dezelfde afbeeldingen als de kopjes.

  1. De Stoeltjesklok ontstond omstreeks 1700 als een nieuw soort hangklok die vooral werd gemaakt in de proovincies Friesland. Groningen en Drente. De klok werd later op de achterpanelen dikwijls met fraai houtsnijwerk (vooral meerminnen) versierd. Afbeelding Stoeltjesklok anno 1750.
  2. Op het einde van de 18e eeuw kwam er in Friesland een nieuw klokmodel naar voren: de Staartjesklok, die de Stoeltjesklok ging vervangen. Het oudste type was de dikkop of de kortstaart, maar veruit de meeste kregen een lange staart. Afbeelding Friese Kortstaart anno 1820.
  3. Omstreeks 1670 ontstond in de Zaanstreek een indistrie, die klokken ging maken, waarvan de kast op een "stoel" werd geplaatst en die voorzien werd van fraaie ornamenten. Vooral in de 18e eeuw kwam deze bedrijsftak in die streek tot hoge bloei. Afbeelding Zaanse klok anno 1710.
  4. In Gelderland ontstond in de tweede helft van de 18e eeuw een bepaald type stoelklok'de Ruempol, die zo genoemd werd naar een klokkenmakersfamilie, waarvan de kast los op de stoel werd geplaatst'kreeg een aparte spitse kap. Afbeelding Ruempol anno 1750.
  5. In Amsterdam werd vanaf 1710 een eigen hangklok gemaakt, die veel weg had van het staand horloge. De klok was echter lichter van bouw en kreeg een eigen staartvorm. Zeer bekende makers waren de van Oostrom's. Afbeelding Amsterdammertje anno 1760.
  6. Deze fraaie klok stamt uit Engeland en Frankrijk in de 17e en 18e eeuw werden in de Nederlanden vaak lantaarnklokken gemaakt, die veel op de oorspronkelijke leken. Ze werden aanvankelijk geheel van koper gemaakt. Later kregen ze een cijferplaat van email. Afbeelding Lantaarnklok anno 1640.

Conditie
Deze set van zes gebaksbordjes verkeert in een goede vintage staat. Normale sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage, sommige letters kunnen wat zijn vervaagd.. Geen beschadigingen. Foto's maken deel uit van de beschrijving.

Formaat

  • Diameter: 12 cm.

Nutroma
Jarenlang waren Nutroma en Friesche Vlag concurrenten wat betreft koffiemelk. Nu valt Nutroma onder het paraplumerk Friesche Vlag.

Mitterteich is een gemeente in de Duitse deelstaat Beieren, gelegen in het Landkreis Tirschenreuth. De stad telt 6.630 inwoners.

In 1886 richtte Ludwig Lindner er een porseleinfabriek op. Nu draagt dit bedrijf de naam Porzellanfabrik Mitterteich AG. Het porseleinmerk Mitterteich is internationaal bekend voor zijn hotelporselein. Sinds 1932 draagt Tirschenreuth de titel stad. 

Het Nutroma klokkenservies
Wie kent het niet? Het gezellige koffieservies met afbeeldingen van traditionele klokken. Het werd uitgebracht in de jaren 70 door Nutroma koffiemelk en werd geproduceerd door Mitterteich Porzellan. De afbeeldingen en onderschriften werden aangeleverd door de gerenommeerde klokexpert en auteur Jaap Zeeman. 

Het servies bestaat in de eerste plaats uit een koffiepot, een melkkan en een suikerpot samen met zes verschillende kopjes en schoteltjes. Aan beide zijden van de hoge koffiepot staat een frontale afbeelding van een statige Nederlandse staande klok uit 1750. De suikerpot toont een Brabantse klok uit 1780 en de melkkan toont een schipper uit 1820.

De koffiekopjes zijn versierd met afbeeldingen van een stoelklok in 1750, een Friese korte staart uit 1820, een Zaanse klok uit 1710, een Overijsselse Ruempolk-klok uit 1750 en een Amsterdammertje uit 1760. De enige niet-Nederlandse klok op dit servies is de lantaarnklok in het jaar 1640, zoals deze verscheen in Engeland en Frankrijk. 

Het servies kan worden uitgebreid met ontbijtborden en een presentatieset, bestaande uit een groot bord en zes kleine schoteltjes. De ontbijtborden tonen verschillende stoelklokken uit 1707, 1728, 1740, 1765, 1775 en 1850. Het grote taartbord biedt uitzicht op een Twentse stoelklok uit 1779, ondertekend door CW Bakker Goor, terwijl de gebakschoteltjes dezelfde afbeeldingen dragen als de kopjes.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Set van zes gebaksbordjes uit het Nutroma Klokkenservies

Onderwerp / Thema
Klokkenservies - gebaksbordjes - schoteltjes - gebak

Decoratie
Klokken

Categorie
Porselein

Kleur
Wit - bruin

Uitgever
Nutroma

Vervaardiger
Mitterteich Porzellan

Merk
Mitterteich

Materiaal
Porselein

Bijzonderheden
Deel uitmakend van het 22-delig klokkenservies van Nutroma

Tijdperk
Jaren 70

Kwaliteit
Goede vintage staat

Diameter
12,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

Onze artikelen zijn tweedehands en kunnen (lichte) gebruikssporen vertonen. Deze worden zo goed mogelijk vermeld en indien mogelijk op de foto’s getoond.
© 2015 - 2025 KENKO | RETRO & DESIGN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel