VERKOCHT

Artikel 858 van 1373

Vierkante blikken trommel met goudkleurige knop met afbeelding schilderijen van Hollandse meesters

Artikelnummer: BT-3613-21

Vierkante blikken trommel met goudkleurige knop met afbeelding schilderijen van Hollandse meesters

  • Vervaardiger: Verblifa / container made in Holland
  • Vervaardigingsdatum: 1935 - 1939 

Vierkante trommel met goudkleurige knop met afbeelding schilderijen van Hollandse meesters, geheel fabrieksmatig gemaakt met reliëf en kleur.

Beschrijving  
Vintage blikken trommel met een vierkante vorm uitgevoerd met een dubbelwandig overkragend indrukdeksel met rolranden. Bovenop het deksel bevindt zich een goudkleurige knop waar rondom versieringen zijn aangebracht. Het blik staat op vier pootjes welke in de bodem zijn uitgestanst. Gefelste langsnaad op een der hoeken.

De decoratie van deze bliken trommel bestaat uit een goudkleurige ondergrond met ornamenten in reliëf. Op alle vier de zijden versierde lijsten met reproducties van schilderijen van Theodoor Rombouts, David Teniers, Adriaen Brouwer,  Jan Miense Molenaer.

Gemaakt voor de Engelse markt. Vervaardigd door verblifa. Aan de onderzijde gemerkt: Container made in Holland

Conditie
Deze blikken trommel verkeert in een originele vintage staat met sporen van gebruik en aan leeftijd gerelateerde sporen van slijtage. Foto's maken deel uit van beschrijving.

Formaat

  • Hoogte: 18 cm. (incl. knop)
  • Lengte: 14 cm.
  • Breedte: 14 cm.

Theodoor Rombouts (1597 - 1637) was een Brabantse barokschilder uit de Antwerpse School.

Rombouts was leerling in het atelier van Abraham Janssens in Antwerpen. In 1616 vertrok hij naar Italië waar hij de werken van verschillende Renaissance en Barok meesters bestudeerde die later een grote invloed op zijn werk zouden hebben. Toen hij in 1625 terugkeerde naar Antwerpen werd hij officieel meesterschilder. Hij schilderde genrestukken en streng religieuze scènes met een sterk chiaroscuro effect op een Caravagesque manier. Beïnvloed door de Barok kunstenaars in zijn omgeving ging hij steeds meer werken in de zachtere stijl die ook Rubens voerde. Hij stierf in zijn veertigste levensjaar.

David Teniers (1582 – 1649) was een Zuid-Nederlands kunstschilder uit de barokperiode; hij wordt "de Oude" genoemd om hem te onderscheiden van zijn zoon David Teniers (II) de Jonge en zijn kleinzoon David Teniers (III).

David Teniers kreeg een eerste schildersopleiding van zijn broer Juliaen, en was achtereenvolgens in de leer bij Rubens in Antwerpen en bij Elsheimer in Rome; in 1606 trad hij toe tot het Antwerpse Sint-Lucasgilde.

Teniers probeerde grote religieuze, historische en mythologische composities te maken; toch werd hij vooral bekend om zijn landschappen en dorpstaferelen, gekenmerkt door een levend gevoel voor humor, en die weleens verward worden met het vroege werk van zijn zoon David (II). Hij werkte samen met Pieter Neeffs (I).

Werk van deze schilder is te vinden in Sint-Pauluskerk (Antwerpen), in Wenen, Londen, Sint-Petersburg, Madrid, Brussel, Dowaai, München, Dresden en Berlijn.

Teniers was ook een succesvol handelaar in schilderijen; het is bekend dat hij in 1635 in Saint-Germain, Parijs, was met een groot aantal schilderwerken van hemzelf en van zijn vier zonen.

Adriaen Brouwer (1664 – 1638) was een Vlaams kunstschilder en tekenaar die een pionier was van de genreschilderkunst. Hij was aanvankelijk actief in de Noordelijke Nederlanden en kende zijn vruchtbaarste periode in de Scheldestad, waar hij op jonge leeftijd aan ziekte overleed.

Brouwer was met zijn vriend David Teniers de Jonge een van de bekendste genreschilders uit de 17de eeuw. Hun werk in de traditie van Pieter Bruegel de Oude was dermate populair dat men bij hun leven al ging spreken over brouwerkens en tenierkens (om schilderijen in hun stijl aan te duiden). De scènes van Brouwer zijn veelal kleine panelen die zich haast uitsluitend afspelen in kroegen of onder boeren (gevechten, dansen, kaartspelers, rokers en drinkers...). Deze levendige taferelen gaven blijk van een scherp observatievermogen. Stilistisch onderscheidde Brouwer zich door zijn kleurgebruik en losse schildertechniek. Hij maakte ook groepsportretten en tronies, een genre dat hij mee hielp ontwikkelen. Op het einde van zijn leven schilderde Brouwer enkele landschappen.

Jan Miense Molenaer (1610 - 1668) was een Nederlandse kunstschilder uit de Barokperiode.

Hij verhuisde in 1636 naar Amsterdam met zijn vrouw, Judith Leyster (met wie hij trouwde op 1 juni 1636), die eveneens schilderde. De schilderstijlen van het echtpaar overlapten elkaar, en het is soms moeilijk om het werk van de twee te onderscheiden. Molenaer schilderde vooral genrestukken, portretten en enkele religieuze taferelen. Algemeen wordt aangenomen dat het talent van Leyster groter was dan dat van Molenaer.

In Haarlem had Jan Miense Molenaer een atelier met enkele leerlingen. Hij was actief in de kunsthandel en ook in de huizenmarkt. Het echtpaar bezat een hofstede in Heemstede, ter waarde van 8.200 gulden.

In 1659 werden Jan en zijn vrouw beiden ziek. Jan Miense Molenaer herstelde, maar Judith Leyster overleed drie maanden later. Nog voor de dood van Leyster hadden Jan en zijn vrouw de hofstede in hun testament laten zetten.

In 1668 overleed Molenaer.

 

© Copyright Retro & Design. Alle rechten voorbehouden. Tekst en afbeeldingen mogen niet worden gereproduceerd zonder toestemming.

Land/Plaats van herkomst
Nederland - Holland

Soort object
Blikken trommel

Onderwerp / Thema
Blik - trommel - opberger - knop - reliëf - schilderijen - oude meesters

Decoratie
Reproducties van schilderijen van oude meesters

Categorie
Vintage blikken

Kleur
Goudkleurig - meerkleurig

Uitgever
Container made in Holland

Vervaardiger
Verblifa (vereenigde blik fabrikanten)

Materiaal
Blik - metaal - verf

Bijzonderheden
Dubbelwandig overkragend indrukdeksel met knop

Tijdperk
1935 - 1939

Kwaliteit
Vintage met sporen van gebruik en slijtage

Hoogte
18,00 cm (incl. knop)

Lengte
14,00 cm

Breedte
14,00 cm

Verzendmethode
Pakketpost met track & trace

Onze artikelen zijn tweedehands en kunnen (lichte) gebruikssporen vertonen. Deze worden zo goed mogelijk vermeld en indien mogelijk op de foto’s getoond.
© 2015 - 2025 KENKO | RETRO & DESIGN | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel